انسان کامل و اسوه بشریت

۰۶ اسفند ۱۳۸۷ | ۲۲:۲۰ کد : ۱۴۳۸۱ ویژه نامه
تعداد بازدید:۱۰۵۴
بیست و هشتم صفر است و سالروز رحلت جامع ترین انسان برگزیده الهی و آورنده جامع ترین دین آسمانی «ان الذین عند الله الاسلام و من یبتغ غیرالاسلام دینا فلن یقبل منه و هو فی الاخره من الخاسرین» و آورنده جامع ترین قانون «و نزلنا علیک الکتاب تبیانا لکل شی و هدی و رحمه و بشری للمسلمین، نحل ۸۹»، شخصیتی که در آخرین آیه سوره توبه این گونه معرفی شده که: پیامبر از متن مردم و برای مردم و همراه با مردم بود، نسبت به مردم تلاش حریصانه داشت و بر مومنان، مهربان و صمیمی بود و در توکل به خداوند ویژه بود و به خدا اتکای خاص «لقد جائکم رسول من انفسکم، عزیز علیه ما عنتم، حریص علیکم، بالمومنین روف رحیم، فان تولوا فقل حسبی الله، علیه توکلت و هورب العرش العظیم، توبه ۱۲۹» داشت.

این انسان برگزیده و جامع، رسول خاتم و پیامبر اعظم حضرت محمد بن عبد الله صلی الله علیه و آله، عنوان داشت، با گرامیداشت رحلت وی نکاتی چند تقدیم می نمایم.
۱- شناسنامه حضرت، محمد نام دارد و مصطفی لقب، در مکه به دنیا آمد که محل ولادت وی اکنون مکتب است، مادرش آمنه بود. در چهل سالگی به پیامبری رسید و ۱۳ سال در مکه دوران بعثت را گذراند و سپس به مدینه هجرت نمود و ۱۰ سال در آنجا اقامت کرد و در سن ۶۳ سالگی در مدینه بدرود حیات گفت. قرآن و سخنان وی میراث است و فاطمه یادگار و مرقدش مزار ارادتمندان.
۲- برنامه وی در ۲۳ سال دوران بعثت از جامع ترین برنامه های پیامبران الهی می باشد و موفق ترین پیامبر است، که در طول این زمان کوتاه توانست نظام نوین تاسیس نماید و جامع ترین قانون الهی را در دسترس مردم قرار دهد، نامه های بسیار برای حاکمان و عالمان و روسای قبائل و رهبران دینی ارسال نمود و آنان را به اسلام دعوت کرد که این موضوع یکی از ده ها شاهد و گواه بر مسوولیت پذیری، جهت هدایت همگان و اعتماد به نفس و باورمندی به اسلام عزیز می باشد. سیره ۲۳ سال وی نمونه عملی و عینی وحی الهی است و حتی در ۴۰ سال قبل از بعثت، کوچک ترین لغزش نداشت و بلکه در هر کار مفید و مثبت پیش قدم بود و حضور داشت، همانند جریان حلف الفضول برای حمایت از مظلوم و نصب حجر الاسود در جایگاه خود و سفر تجاری برای خدیجه و همراهی عموی گرانقدرش ابوطالب در سفر تجاری به شام. باید همه پیروان و حتی ارادتمندان و پژوهشگران تاریخ، به زندگی نامه صحیح و جامع حضرت توجه شایسته مبذول دارند، زیرا حضرت الگوی نیکو «لقد کان لکم فی رسول الله اسوه حسنه لمن کان یرجوا الله و الیوم الاخر و ذکر الله کثیرا، احزاب» معرفی شده است.
۳- کارنامه حضرت بخش دیگری از زندگی پرثمر و با برکت وی می باشد، ابلاغ پیام الهی با شور و شوق، حرص و ولع، کوشش و خستگی ناپذیری «لعلک باخع نفسک علی آثارهم ان لم یومنوا بهذا الحدیث اسفا، طه ما انزلنا علیک القرآن لتشفی» که حضرت در مبحث هدایت و ابلاغ پیام بسیار کوشا بود، تا آنجا که خداوند می فرماید «ولا تعجل بالقرآن من قبل ان یقضی الیک و حیه» شتاب نکن، بگذار سخن تمام شود. برای جهالت و ضلالت و حیرت و غفلت مردم بسیار نگران بود و می خواست به سرعت حکمت و کتاب را آموزش«و یعلمهم الکتاب و الحکمه» دهد و انسان سازی را که دشوار ترین کار در این جهان می باشد عملی سازد، تاریخ می گوید حضرت رسول در دعوت مردم به توحید و آگاهی و توانائی و محبت، عدالت و امانت اهتمام داشت و زمان و مکان، نژاد و اقوام برای حضرت جایگاهی نداشت. حضرت به تعلیم و تربیت و تزکیه «یزکیهم و یعلمهم الکتاب و الحکمه» بهای تام می داد و می خواست انسان ها به کمال برسند و به قله فلا ح«قد افلح من زکیها» دست یابند.
اخلا ق در کارنامه حضرت رتبه والا دارد تا آن جا که خداوند می فرماید«و انک لعلی خلق عظیم» بی شک تو دارای خلق بزرگ می باشی، عظیم از«عظم» به معنای استخوان است. یعنی خلق حضرت استخوان دار است و محکم و مستحکم می باشد و لحظه ای و مقطعی و تاکتیکی نمی باشد و با این اخلا ق محکم توانست عرب جاهلی خشن و بیابانی را متمدن سازد و مدنیت و اجتماعی بودن را آموزش دهد و به پیروان خود صلا ی وحی آسمانی«و قولو اللناس حسنا،بقره ۸۳»را اعلا م دارد و در بیان دیگری اعلا م می دارد«و قل لعبادی یقولوا التی هی احسن» بندگان خداوند در همه حال باید برخورد شایسته و بایسته و آراسته داشته باشند.
۴- رسول اکرم در آخرین سال حیات خود، آن گاه که بین بقا در این جهان و لقا» الله مخیر شد لقا» الله را پذیرفت و به دیدار خداوند رفت، ولی امت اسلا می را در فقدان خود داغدار ساخت و مصیبت زده نمود، تامل در دوران زیست پیامبر در این جهان و رفتن به جهان دیگر، درس های آموزنده و سازنده دارد که باید به آن توجه نمود.
بررسی روزهای آخرین زندگی حضرت که از مردم خواست مطالبات خود را مطرح نمایند که سرگذشت«سواده بن قیس» موردی از این مقوله می باشد و توصیه در مورد تکریم زنان و ایتام را طرح نمود که موضوع زنان در سلا مت و سعادت و صلا بت فرد و جامعه و نظام امری ساختاری«السعید سعید فی بطن امه و الشقی شقی فی بطن امه» می باشد و توجه به ایتام یعنی مراقبت از قشر آسیب پذیر «و وجدک یتیما فاوری، فاما الیتیم فلا تقهر» موضوعی مهم می باشد. رسول اکرم در روزهای آخرین حیات، مکرر به زیارت بدرود حیات گفتگان رفت و«جنه البقیع» را مورد محبت خاص خود قرار داد دیدارهای مکرر با مردم در مسجد امری بدیع می باشد، یعنی مسجد محوری در کارنامه ۲۳ ساله حضرت، موضوعی اساسی است، وقتی وارد مدینه شد، ابتدا مسجد ساخت و اقامه نماز جمعه و جماعت نمود و حقایق و مطالب لا زم را در آن کانون مطهر و مقدس و وارسته«لمسجد اسس علی التقوی من اول یوم احق ان توقم فیه، فیه رجال یحبون ان یتطهروا» برای مردم بی واسطه بازگو می نمود، خانه حضرت در جوار مسجد بود و در همان جا آرمید«و سلا م علیه یوم ولد و یوم یموت و یوم یبعث حیا» وبه لقا» الله شتافت و اکنون آن مکان مزار است.


منبع: http://www.aftab.ir/news/2009/feb/23/c7c1235396406_religion_occasion_hazrat_mohamad.php


نظر شما :