دیدار جمعی از پژوهشگران و مسئولان شرکت‌های دانش‌بنیان با رهبر معظم انقلاب(۹-۵-۹۱)

۰۹ مرداد ۱۳۹۱ | ۱۲:۲۰ کد : ۱۴۸۷۳ اینترنت
تعداد بازدید:۸۰۵
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار جمعی از محققان، پژوهشگران، متخصصان و نوآوران در عرصه‌ی علم و فناوری و نیز مسئولان شرکت‌های دانش‌بنیان و پارک‌های علم و فناوری، علم را سرمایه‌ای جوشان و تمام‌نشدنی برای کشور دانستند و با اشاره به نقش اقتصادِ مبتنی بر دانش و علم در ارتقای هویت ملی، قدرت سیاسی و استقلال کشور تأکید کردند:

 ایران، امروز در یك مقطع ماندگار تاریخی و حساس قرار دارد كه شناخت صحیح مسئولیت‌ها و ایفای آن‌ها قطعاً ملت ایران را به افق‌های نویدبخش و آرمان‌های مورد نظر خواهد رساند.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: كشور در حال پیشرفت است و هیچ بن‌بست و مشكل برطرف‌نشدنی در حركت رو به جلو ملت ایران وجود ندارد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به برخی فشارهای سیاسی، ‌اقتصادی و تبلیغاتی در مسیر حركت كشور به سمت آرمان‌ها و اهداف والا خاطرنشان كردند: ملت ایران مصمم است كه با همت و اراده‌ خود را به نقطه‌ی مورد نظر برساند.
ایشان تأكید كردند: ملت ایران در وسط میدان است و مشكلات و فشار‌ها كوچك‌تر از تصمیم، اراده و آرمان‌های این ملت است.
رهبر انقلاب اسلامی عرصه‌ی كنونی را میدانی شوق‌آفرین و در عین حال همراه با زحمت دانستند و افزودند: عرصه‌ی امروز ایران اسلامی همچون میدان مسابقات ورزشی است كه با وجود خستگی و دلهره، اما حضور در آن میدان شوق‌آفرین است و ورزشكاران با انگیزه و شوق فراوان پا به عرصه‌ی آن می‌گذارند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای یكی از راه‌های عبور از مقطع حساس و سرنوشت‌ساز كنونی را جدی گرفتن اقتصاد مقاومتی خواندند و تأكید كردند: اقتصاد مقاومتی یك شعار نیست، بلكه یك واقعیتی است كه می‌بایست محقَق شود.
ایشان افزودند: یكی از بهترین مظاهر و مؤثر‌ترین مؤلفه‌های اقتصاد مقاومتی، شركت‌های دانش‌بنیان است كه می‌توانند اقتصاد مقاومتی را پایدار‌تر كنند.
رهبر انقلاب اسلامی رشد اقتصادی حقیقی را در گرو تولید ثروت از طریق دانش و علم دانستند و خاطرنشان كردند: اگر شركت‌های دانش‌بنیان جدی گرفته شوند و از توسعه‌ی كمّی و كیفی آن‌ها حمایت شود، به واسطه‌ی ثروت‌آفرینی از طریق علم، اقتصاد كشور به شكوفایی حقیقی خواهد رسید.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تولید ثروت از طریق منابع تمام‌شدنی همچون نفت را خودفریبی خواندند و افزودند: خام‌فروشی دامی است كه میراث سال‌های متمادی قبل از انقلاب است و متأسفانه كشور گرفتار آن شده است و باید تلاش شود كه ملت ایران از این تله نجات پیدا كند.
ایشان رسیدن به باور و موقعیتِ بستن اختیاری درب چاه‌های نفت و توقف خام‌فروشی مواد خام و معدنی را بسیار مهم ارزیابی و تأكید كردند: رسیدن به این شرایط با تكیه بر علم و از طریق شركت‌های دانش‌بنیان امكان‌پذیر است.
رهبر انقلاب اسلامی اقدامات انجام‌گرفته در معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری برای حمایت از شركت‌های دانش‌بنیان را دلگرم‌كننده خواندند و افزودند: برخی نقاط ضعف و مشكلات نیز وجود دارد كه باید شناسایی و سریعاً برطرف شوند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به مطالب ارائه‌شده از جانب محققان و نوآوران، سیستم‌های سنتی و قدیمی اعتبار‌سنجی از طرف بانك‌ها و مؤسسات پولی و نبود بیمه‌های خاص به منظور حمایت از خطرپذیری شركت‌های دانش‌بنیان را از جمله‌ی ضعف‌ها برشمردند و خاطرنشان كردند: دستگاه‌های دولتی باید با رصد اختراعات و شناسایی نخبگان فكری و حمایت از آن‌ها، زمینه‌ی ایجاد شركت‌های دانش‌بنیان جدید را به وجود آورند.
ایشان با اشاره به سرمایه‌گذاری برخی كشورهای خارجی برای شناسایی و جذب استعدادهای داخلی، لزوم جلوگیری از این پدیده را از طریق منطقی و ایجاد مشوق‌ها و حمایت‌های لازم خاطرنشان كردند و افزودند: یكی از مسائلی كه در زمینه‌ی شركت‌های دانش‌بنیان وجود دارد، اجرایی نشدن قانون حمایت از این شركت‌ها است كه آیین‌نامه‌ی اجرایی آن باید هرچه زود‌تر ابلاغ شود.
تشكیل بانك اطلاعات برای شناسایی توانایی‌های علمی كشور و همچنین كاستی‌ها، گسترش عرصه‌ی فعالیت شركت‌های دانش‌بنیان، و تقویت بخش خصوصی در شركت‌های دانش‌بنیان از نكات دیگری بود كه رهبر انقلاب اسلامی به آن‌ها اشاره كردند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای پایه‌گذاری اقتصاد كشور بر تولید ثروت از طریق شركت‌های دانش‌بنیان را زمینه‌ساز رسیدن به قدرت واقعی اقتصادی و همچنین تقویت روحیه‌ی خودباوری، خوداتكایی و هویت ملی و ‌‌نهایتاً قدرت سیاسی دانستند و خاطرنشان كردند: باید با ایجاد زمینه‌های لازم و هموار كردن مسیر، نخبگان و زبدگان و اهل علم و صاحبان سرمایه را به تشكیل شركت‌های دانش‌بنیان تشویق كرد.
ایشان افزودند: باید افق بالا‌تر از تشكیل ۲۰ هزار شركت دانش‌بنیان كه در برنامه‌ی پنجم پیش‌بینی شده است،‌ مد نظر قرار گیرد.

در آغاز این دیدار، ۱۰ نفر از محققان و متخصصان و نوآوران عرصه‌ی علم و فناوری و مسئولان و فعالان شركت‌های دانش‌بنیان به بیان دیدگاه‌های خود در خصوص شركت‌های دانش‌بنیان، حوزه‌ی علم و فناوری و برخی مسائل مربوط به آن‌ها پرداختند.
۱- دكتر قهاری؛ مدیرعامل شركت همانندساز بافت كیش:
- بومی‌سازی دانش تولید بیوایمپلنت‌ها در كشور، شكستن انحصار چند شركت آمریكایی در این دانش و نقش این دانش جدید در درمان بیماری‌ها و جلوگیری از قطع عضو هزاران نفر
- تاكنون بیش از ده كشور درخواست انتقال دانش فنی این علم را از ایران داشته‌اند.
- لزوم حمایت بیشتر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی و وزارت كار، رفاه و تعاون از شركت‌های دانش‌بنیان

۲- مهندس فرحی؛ رئیس ستاد توسعه‌ی فناوری هوافضا:
- ایجاد هماهنگی، استقرار الگوی همكاری داخلی و خارجی، بسترسازی برای تجاری‌سازی، توسعه‌ی فعالیت‌های هوا و فضا و بومی‌سازی آن؛ چهار محور فعالیت‌های ستاد توسعه‌ی فناوری هوافضا
- فعال بودن حدود ۲۰۰ شركت خصوصی در بخش فناوری هوافضا
- ضرورت تسریع در تصویب سند جامع هوافضا و هماهنگی میان‌بخش‌های مختلف

۳- مهندس محمدرضا محمد؛ دبیر اتحادیه‌ی صادركنندگان تجهیزات پزشكی:
- بومی‌سازی تجهیزات پیشرفته‌ی پزشكی و صادرات آن به كشورهای منطقه و حتی برخی كشورهای اروپایی
- حمایت عملی از تولیدكنندگان و صادركنندگان تجهیزات پزشكی و ارتقای جایگاه آنان
- اهمیت برطرف شدن بروكراسی موجود در این بخش و حمایت جدی از بخش خصوصی
- توقف تخصیص ارز مرجع به واردات كالاهایی كه مشابه داخلی دارند.

۴- دكتر رضایی‌زاده؛ مدیرعامل شركت سیمرغ حكمت ایرانیان، متخصص طب سنتی:
- بیش از ۱۳۰ طرح مطالعاتی و تحقیقاتی در زمینه‌ی طب سنتی با همكاری دانشگاه‌ها كه در دستور كار است.
- تولید داروی ایرانی طبیعی برای درمان سرطان، بیماری ‌ام‌اس و كبد چرب
- اهمیت تأسیس یك مركز ملی برای تبدیل طب تجربی گیاهی به یك دانش تجاری و استفاده از تجارب افراد پیشكسوت در بخش طب گیاهان سنتی

۵- خانم مهندس علوی؛ رئیس هیأت‌مدیره و مدیرعامل شركت فرادشت كروچ:
- خودكفایی در تولید ریزغده و نقش آن در بهبود كیفیت محصولات كشاورزی به‌ویژه سیب‌زمینی
- ضرورت توجه بیشتر وزارت جهاد كشاورزی به شركت‌های فعال بخش خصوصی در تولید ریزغده‌ها

۶- دكتر چگینی؛ رئیس مؤسسه‌ی اقیانوس‌شناسی:
- ناشناخته بودن اهمیت مطالعه و سرمایه‌گذاری در بخش دریا به منظور بهره‌برداری از فوائد علمی و فناوری آن
- سرمایه‌گذاری در طرح‌های مربوط به شناورهای تحقیقاتی اقیانوس‌پیما و آغاز ساخت اولین شناور زیرسطحی تحقیقاتی داخلی
- ضرورت توجه بیشتر به طرح پایش مطالعات دریایی
- اهمیت تعیین اولویت نیازمندی‌های علمی كشور و حركت پارك‌ها در این جهت
- لزوم اصلاح ضوابط رتبه‌بندی شركت‌های دانش‌بنیان

۷- مهندس ذكایی؛ مدیرعامل شركت دانش‌بنیان پارس پلیمر شریف:
- تولید بیش از چهار هزار تركیبات پیشرفته پلیمری به‌ویژه در حوزه‌ی نانو
- تسریع در اجرای قانون شركت‌های دانش‌بنیان
- ایجاد مركز مشاوره‌ی ویژه‌ی علمی و حقوقی برای شركت‌های دانش‌بنیان
- پرهیز از تغییرات ناگهانی قوانین و مدیران در بخش صنعت
- ضرورت ایجاد بیمه‌های قوی برای حمایت از شركت‌های دانش‌بنیان

۸- دكتر شكریه؛ دبیر كانون كامپوزیت‌ها:
- توسعه‌ی صنعت و تولید مواد كامپوزیت در كشور طی سال‌های اخیر
- لزوم ایجاد و توسعه‌ی مراكز كسب و كار برای ایده‌پردازی و بازاریابی و بازارسازی در شركت‌های دانش‌بنیان
- توجه به ایجاد و توسعه‌ی آزمایشگاه‌های ملی برای ارائه‌ی تأییدهای فنی به شركت‌های دانش‌بنیان
- اهمیت تأسیس پژوهشگاه ملی توسعه‌ی علوم و فناوری كامپوزیت

۹- مهندس صابری از پارك فناوری پردیس:
- نقش ویژه‌ی ۳۰ پارك علم و فناوری كشور به عنوان حلقه‌های واسط مراكز عملی و تجاری‌سازی دانش
- متناسب نبودن بودجه‌ی پارك‌های علم و فناوری با رشد علمی شتابان در كشور
- ضرورت تعیین چهارچوب تضمین خرید محصولات با كیفیت دانش‌بنیان
۱۰- دكتر شفیعی؛ مجری طرح كلان تولید داروهای وارداتی:
- تولید هفت داروی نوتركیب برای درمان سرطان و تالاسمی و عرضه‌ی آن به بازار
- تسهیل واگذاری اعتبارات به محققان جوان
- حمایت جدی‌تر از داروهای تولید داخلی و جلوگیری از واردات داروهای خارجی مشابه

در این دیدار همچنین دكتر سلطانخواه -معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور- با ارائه‌ی گزارشی از فعالیت‌های این معاونت در زمینه‌ی حمایت از شركت‌های دانش‌بنیان با تأكید بر اقتصاد مقاومتی و كاهش وابستگی به منابع تجدیدناپذیر، به تمركز بر به نتیجه رساندن پژوهش‌ها، ارائه‌ی فناوری به جامعه، تجاری‌سازی و افزایش سطح رفاه عمومی، به عنوان راهبردهای علمی و فناوری علمی و فناوری كشور در دهه‌ی چهارم انقلاب اسلامی اشاره كرد و گفت: لایحه‌ی حمایت از شركت‌های دانش‌بنیان به تصویب نهایی رسیده و اولین جلسه‌ی شورای ملی نوآوری و شكوفایی نیز به‌تازگی برگزار شده است.
وی با بیان این‌كه دولت خود را موظف به حمایت‌های مالی، ‌ایجاد تسهیلات كسب و كار، فراهم آوردن بازار داخلی و منطقه‌ای و تدارك تسهیلات غیر پولی اعم از بیمه و مالیات در حمایت از شركت‌های دانش‌بنیان می‌داند،‌ افزود: تولیدات این شركت‌ها صرفاً در تولید محصولات با فناوری‌های پیشرفته خلاصه نمی‌شود، بلكه فعالیت شركت‌ها به منظور ارتقای كیفی و رقابت‌پذیری بیشتر و جاری ساختن دانش و فناوری، در صنایع سطح پایین و مرتبط با زندگی روزمره‌ی مردم نیز توسعه یافته است.
معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور از ساخت دو دستگاه ابررایانه و ۱۵ رادیو داروی مؤثر در درمان بیماری‌های صعب‌العلاج و برخی تولیدات دارویی دیگر به عنوان بخشی از فعالیت‌های شركت‌های دانش‌بنیان یاد كرد و ادامه داد: تولیدات شركت‌های دانش‌بنیان رشد روزافزونی دارد، به طوری كه در سال ۹۰ به ۸۴۰ میلیون دلار رسیده و پیش‌بینی می‌شود تا پایان برنامه‌ی پنجم توسعه‌ی كشور این عدد به چهار میلیارد دلار برسد.

نظر شما :