حضور رهبرمعظم انقلاب در مراسم افتتاحیه‌ی شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد(۱۱-۶-۹۱)

۱۱ شهریور ۱۳۹۱ | ۱۴:۴۲ کد : ۱۴۸۷۹ اینترنت
تعداد بازدید:۶۹۹
شانزدهمین اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد با حضور حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی، در تهران آغاز به کار کرد.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنان بسیار مهمی در جمع 120 نفر از سران و مقامات كشورهای پنج قاره‌ی جهان، با اشاره به شرایط حساس گیتی و عبور جهان از یك پیچ تاریخی بسیار مهم و نشانه‌های بروز نظام نوین چندوجهی در مقابل نظام یك‌جانبه‌گرایی سلطه، به تبیین فرصت‌های نویدبخش پیش روی كشورهای مستقل و آرمان‌های اصلی كشورهای غیر متعهد و همچنین نشانه‌های لبریز شدن پیمانه‌ی صبر مردم جهان -به‌ویژه ملت‌های غرب- از ساختارهای معیوب، منسوخ، ناعادلانه و غیر دموكراتیك هندسه‌ی غلط بین‌المللی موجود پرداختند و تأكید كردند: جنبش عدم تعهد باید نقش جدیدی در شكل‌گیری نظم نوین بین‌المللی ایفاء كند و اعضای این جنبش می‌توانند با هم‌افزاییِ امكانات و ظرفیت‌های گسترده‌ی خود، برای نجات جهان از ناامنی و جنگ و سلطه‌گری نقشی تاریخی و ماندگار بیافرینند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به سخنان یكی از بنیانگذاران جنبش عدم تعهد كه مبنای تشكیل این جنبش را، نه وحدت جغرافیایی یا نژادی و دینی، كه «وحدت نیاز» خوانده بود، گفتند: امروز نیز با وجود پیشرفت و گسترش ابزارهای سلطه‌گری، این نیاز همچنان پابرجا است.
ایشان با یاداوری آموزه‌های اسلام كه فطرت انسان‌ها را با وجود ناهمگونی‌های نژادی و زبانی و فرهنگی، همسان می‌داند، خاطرنشان كردند: این حقیقت تابناك دارای چنان ظرفیتی است كه می‌تواند پایه و پشتوانه‌ی تشكیل جوامع آزاد و سرافراز و برخوردار از پیشرفت و عدالت شود و شالوده‌ریز همكاری‌های برادرانه‌ی ملت‌های گوناگون باشد.
رهبر انقلاب اسلامی با تأكید بر این كه همكاری‌های بین‌المللی بر اساس چنین شالوده‌ای مبنای ارتباطات دولت‌ها بر پایه‌ی منافع سالم و مشترك و منافع انسانی خواهد بود، افزودند: این نظم آرمانی، در نقطه‌ی مقابل نظام سلطه قرار دارد كه در قرن‌های اخیر، قدرت‌های سلطه‌گر غربی -و امروز دولت زورگو و متجاوز آمریكا- مدعی و مبلّغ و پیشقراول آن بوده‌اند و هستند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به زنده و پابرجا بودن آرمان‌های اصلی جنبش عدم تعهد پس از گذشت شش دهه، دست‌یافتن به این آرمان‌ها را پُرچالش، اما امیدآفرین و ثمربخش خواندند و خاطرنشان كردند: جهان با عبرت‌آموزی از تجربه‌ی تاریخی شكست سیاست‌های دوران جنگ سرد و نیز یك‌جانبه‌گراییِ پس از آن، در حال گذار به نظام بین‌المللی جدیدی بر پایه‌ی مشاركت همگانی و برابری حقوق ملت‌ها است كه در چنین شرایطی، همبستگی كشورهای عضو جنبش عدم تعهد، ‌از ضرورت‌ها است.
ایشان حفظ همبستگی و پیوند اعضای جنبش عدم تعهد در چهارچوب آرمان‌های مشترك را دستاوردی بزرگ خواندند و افزودند: خوشبختانه چشم‌انداز تحولات جهانی، نویدبخش یك نظام چندوجهی است كه در آن، قطب‌های سنتی قدرت،‌ جای خود را به مجموعه‌ای از كشورها و فرهنگ‌ها و تمدن‌های متنوع و با خاستگاه‌های گوناگون اقتصادی و اجتماعی و سیاسی می‌دهند و این جابه‌جایی تدریجی قدرت، فرصتی را برای كشورهای عدم تعهد به وجود آورده تا نقش مؤثر و شایسته‌ای را در عرصه‌ی جهانی بر عهده بگیرند و زمینه‌ی یك مدیریت عادلانه و واقعاً مشاركتی را در پهنه‌ی گیتی فراهم آورند.
رهبر انقلاب اسلامی، شرایط كنونی جهان را فرصتی تكرارنشدنی برای جنبش عدم تعهد دانستند و خطاب به سران این جنبش گفتند: سخن ما آن است كه اتاق فرمان جهان نباید با دیكتاتوری چند كشور غربی اداره شود. باید بتوان یك مشاركت دموكراتیك جهانی را در عرصه‌ی مدیریت بین‌المللی شكل داد و تضمین كرد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در ادامه به تبیین مشكلات و ساختارهای معیوب و ناكارآمد نظام بین‌المللی كنونی، از جمله شورای امنیت پرداختند و تأكید كردند: شورای امنیت سازمان ملل دارای ساختار و سازوكاری غیر منطقی،‌ ناعادلانه و كاملاً غیر دموكراتیك و یك دیكتاتوری آشكار و وضعیتی كهنه و منسوخ و تاریخ‌ مصرف‌گذشته است.
ایشان افزودند: با سوء استفاده از همین سازوكار غلط است كه آمریكا و همدستانش توانسته‌‌اند زورگویی‌های خود را در لباس مفاهیم شریف بر دنیا تحمیل كنند. آنها می‌گویند «حقوق بشر» و منافع غرب را اراده می‌كنند، می‌گویند «دموكراسی» و دخالت نظامی در كشورها را به جای آن می‌نشانند، می‌گویند: «مبارزه با تروریسم» و مردم بی‌دفاع روستاها و شهرها را آماج بمب‌ها و سلاح‌های خود می‌سازند.
رهبر انقلاب اسلامی به تقسیم‌بندی مردم جهان به شهروندان درجه‌ی یك و دو و سه از جانب آمریكا و دیگر قدرت‌های سلطه‌گر اشاره و خاطرنشان كردند: جان انسان در آسیا و آفریقا و آمریكای‌ لاتین ارزان و در آمریكا و غرب اروپا گران  قیمت‌گذاری می‌شود. امنیت آمریكا و اروپا مهم و امنیت بقیه‌ی بشریت بی‌اهمیت دانسته می‌شود. شكنجه و ترور اگر به دست آمریكایی و صهیونیست و دست‌نشاندگان آنها صورت گیرد، مُجاز و كاملاً قابل چشم‌پوشی است؛ به گونه‌ای كه زشت‌ترین و نفرت‌انگیزترین رفتارها با زندانیان بی‌دفاع و بی‌وكیل و بی‌محاكمه در زندان‌های مخفی آنها، وجدان آنان را نمی‌آزارد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به تعریف كاملاً گزینشی و یك‌طرفه‌ی بد و خوب در نظام سلطه تأكید كردند: آنان منافع خود را به نام «قوانین بین‌المللی»، و سخنان تحكم‌آمیز و غیر قانونی خود را به نام «جامعه‌ی جهانی» بر ملت‌ها تحمیل می‌كنند و با شبكه‌ی رسانه‌ایِ انحصاریِ سازمان‌یافته،‌ دروغ‌های خود را راست، و باطل خود را حق، و ظلم خود را عدالت‌طلبی وانمود می‌كنند و در مقابل، هر‌ سخن حقی را كه افشاگر فریب آنها است، دروغ و هر مطالبه‌ی برحقّی را یاغی‌گری می‌نامند.
ایشان با تأكید بر این كه ادامه‌ی این وضعیت معیوب و پرزیان امكان‌پذیر نیست و همه‌ی ملت‌ها از این هندسه‌ی غلط بین‌المللی خسته شده‌اند، گفتند: جنبش 99درصدی مردم در آمریكا بر ضدّ كانون‌های ثروت و قدرت در آن كشور و اعتراض عمومی در كشورهای اروپای غربی به سیاست‌های اقتصادی دولت‌هایشان نیز نشان از لبریزشدن پیمانه‌ی صبر و تحمل ملت‌ها از این وضعیت است. پس باید این وضعیت نامعقول را علاج كرد.
رهبر انقلاب اسلامی پیوند مستحكم و منطقی و همه‌جانبه‌ی كشورهای عضو جنبش عدم‌ تعهد را در یافتن راه علاج، بسیار مؤثر دانستند و با اشاره به نبود صلح و امنیت واقعی به عنوان یكی دیگر از مسائل حادّ جهان، خاطرنشان كردند: امروز خلع سلاح‌های كشتار‌ جمعی و فاجعه‌بار یك ضرورت فوری و یك مطالبه‌ی همگانی است و آنهایی كه سلاح‌های ضد بشریت را در زرادخانه‌های خود انبار می‌كنند، حق ندارند خود را پرچمدار امنیت جهانی قلمداد كنند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به نبود اراده‌ی جدی در كشورهای دارنده‌ی تسلیحات هسته‌ای، برای حذف این ابزارهای مرگبار از دكترین نظامی خود، هرگونه تصوری را مبنی بر این كه سلاح هسته‌ای عامل رفع تهدید و شاخصی مهم در جایگاه سیاسی و بین‌المللی است، مردود و مطرود خواندند و گفتند: سلاح هسته‌ای نه تأمین‌كننده‌ی امنیت و نه مایه‌ی تحكیم قدرت سیاسی است، بلكه تهدیدی برای این هر دو است و حوادث دهه‌ی 90 قرن بیستم نشان داد كه داشتن این تسلیحات نمی‌تواند رژیمی همانند شوروی سابق را هم حفظ كند.
ایشان تأكید كردند: جمهوری اسلامی ایران استفاده از سلاح هسته‌ای و شیمیایی و نظائر آن را گناهی بزرگ و نابخشودنی می‌داند و بر همین اساس، شعار «خاورمیانه‌ی عاری از سلاح هسته‌ای» را طرح كرده و به آن پایبند است.
رهبر انقلاب اسلامی با تأكید بر این كه طرح این شعار از جانب جمهوری اسلامی ایران به معنی چشم‌پوشی از حق بهره‌برداری صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای و تولید سوخت هسته‌ای نیست، خاطرنشان كردند: استفاده‌ی صلح‌آمیز از این انرژی بر اساس قوانین بین‌المللی حق همه‌ی كشورها است و همه باید بتوانند از این انرژی سالم در مصارف گوناگون حیاتی كشور و ملتشان استفاده كنند و در اِعمال این حق، وابسته‌ی به دیگران نباشند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به حركت مرموز چند كشور غربیِ دارنده‌ی سلاح هسته‌ای و استفاده‌كننده از آن، برای ایجاد انحصار در تولید و فروش سوخت هسته‌ای افزودند: طنز تلخ روزگار ما آن است كه دولت آمریكا كه دارنده‌ی بیشترین و مرگبارترین سلاح‌های هسته‌ای و دیگر سلاح‌های كشتار جمعی و تنها مرتكب به‌كارگیری آن است،‌ امروز می‌خواهد پرچم مخالفت با اشاعه‌ی هسته‌ای را به دوش بگیرد. در حالی كه مجموعه‌ی فریبگر آمریكا و شركای غربی‌اش، استفاده‌ی صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای را برای كشورهای مستقل بر‌نمی‌تابند و حتی با تولید سوخت هسته‌ای برای رادیوداروها و دیگر مصارف صلح‌آمیز انسانی، ستیزه‌گری می‌كنند.
رهبر انقلاب اسلامی به بهانه‌ی دروغین آمریكا و چند كشور غربی در خصوص نگرانی از تولید سلاح هسته‌ای در ایران اشاره كردند و گفتند: من تأكید می‌كنم كه جمهوری اسلامی هرگز در پی تسلیحات هسته‌ای نیست و نیز هرگز از حق ملّت خود در استفاده‌ی صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای چشم‌پوشی نخواهد كرد. شعار ما «انرژی هسته‌ای برای همه و سلاح هسته‌ای برای هیچ كس» است. ما بر این هر دو سخن پای‌خواهیم فشرد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای شكستن انحصار چند كشور غربی در تولید انرژی هسته‌ای در چهارچوب معاهده‌ی عدم اشاعه را به سود همه‌ی كشورهای مستقل و از جمله كشورهای عضو جنبش عدم تعهد دانستند و خاطرنشان كردند: تجربه‌ی سه دهه ایستادگی موفقت‌آمیز در برابر زورگویی‌ها و فشارهای همه‌جانبه‌ی آمریكا و متحدانش، جمهوری اسلامی را به این باور قطعی رسانده است كه مقاومت یك ملت متحد و دارای عزم راسخ، قادر است بر همه‌ی خصومت‌ها و عنادها فائق آید و راه افتخارآمیز به سوی هدف‌های بلند را بگشاید.
ایشان پیشرفت‌های همه‌جانبه‌ی كشور در دو دهه‌ی اخیر و در شرایط تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی و تهاجم تبلیغاتی را گواه بارز نتیجه‌ی ایستادگی ملت ایران دانستند و افزودند: تحریم‌هایی كه یاوه‌گویان آن را فلج‌كننده نامیدند، نه‌تنها ما را فلج نكرده است و نخواهد كرد، بلكه گام‌های ما را محكم‌تر و همت ما را بلندتر و اطمینان ما را به درستی تحلیل‌های خود و نیز به توانایی درونزای ملّتمان راسخ‌تر كرده است و ما یاری خداوند را در این چالش‌ها بارها و بارها به چشم دیده‌ایم.
مسئله‌ی بسیار مهم و در عین حال دردآور جامعه‌ی بشری، یعنی فلسطین، بخش دیگری از سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی در جمع سران و مقامات كشورهای عضو جنبش عدم تعهد بود. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به توطئه‌ی وحشتناك غربی‌ها با سردمداری انگلیس در غصب یك كشور مستقل و دارای شناسنامه‌ی روشن تاریخی به نام فلسطین و جنایات سران سیاسی و نظامی رژیم غاصب صهیونیست، در مدت بیش از شصت‌وپنج سال افزودند: رژیم صهیونیستی كه با به‌راه‌انداختن جنگ‌های فاجعه‌بار و كشتار مردم و اشغال سرزمین‌های عربی و سازماندهی تروریسم دولتی در منطقه و جهان، ده‌ها سال ترور و جنگ و شرارت به راه انداخته، ملت فلسطین را كه برای إحقاق حق خود بپاخاسته و مبارزه می‌كنند، تروریست می‌نامد و شبكه‌ی رسانه‌های متعلق به صهیونیزم و بسیاری از رسانه‌های غربی و مزدور نیز این دروغ بزرگ را تكرار می‌كنند و سردمداران سیاسی مدّعی حقوق‌ بشر هم با بستن چشمان خود بر این همه جنایت، از آن رژیم فاجعه‌آفرین حمایت كرده و در نقش وكیل‌مدافع آن ظاهر می‌شوند.
 ایشان با تأكید بر این كه همه‌ی راه‌هایی كه غربی‌ها و وابستگان آنها برای «حل مسأله‌ی فلسطین» پیشنهاد كرده و پیموده‌اند، غلط و ناموفق بوده است و در آینده نیز چنین خواهد بود، بار دیگر به راه حل عادلانه و كاملاً دموكراتیك جمهوری اسلامی ایران اشاره كردند و گفتند: بر اساس این راه حل، همه‌ی فلسطینی‌ها، چه ساكنان كنونیِ آن و چه كسانی كه به كشورهای دیگر رانده شده و هویت فلسطینی خود را حفظ كرده‌اند، اعم از مسلمان و مسیحی و یهودی، در یك همه‌پرسی عمومی با نظارتی دقیق و اطمینان‌بخش، شركت و ساختار نظام سیاسی این كشور را انتخاب خواهند كرد و در چنین شرایطی است كه صلح برقرار خواهد شد.
رهبر انقلاب اسلامی در ادامه، پندی خیرخواهانه به سیاستمداران آمریكایی دادند كه همواره مدافع رژیم صهیونیستی هستند: این رژیم تاكنون برای شما دردسرها و هزینه‌های بیشمار داشته است و چهره‌ی شما را در میان ملت‌های منطقه منفور و شما را در چشم آنان شریك جنایات صهیونیست‌های غاصب معرفی كرده است. بیایید به پیشنهاد جمهوری اسلامی درباره‌ی همه‌پرسی بیندیشید و با تصمیمی شجاعانه خود را از گره ناگشودنی كنونی نجات دهید. بی‌شك مردم منطقه و همه‌ی آزاداندیشان گیتی از این اقدام استقبال خواهند كرد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در بخش دیگری از سخنان خود به پرمعنی بودن نشست سران جنبش عدم تعهد در تهران در شرایط كنونی اشاره و خاطرنشان كردند: اعضای این جنبش با هم‌افزایی امكانات و ظرفیت‌های گسترده‌ی خود می‌توانند برای نجات جهان از ناامنی و جنگ و سلطه‌گری نقشی تاریخی و ماندگار بیافرینند.
ایشان رسیدن به این هدف بزرگ را منوط به همكاری‌های همه‌جانبه‌ی اعضای جنبش عدم تعهد و انتقال تجربیات دانستند و تأكید كردند: باید عزم‌هایمان را راسخ كنیم. به هدف‌ها وفادار بمانیم. از اخم قدرت‌های زورگو نترسیم و به لبخند آنان دل‌ خوش نكنیم. اراده‌ی الهی و قوانین آفرینش را پشتیبان خود بدانیم. به شكست تجربه‌ی اردوگاه كمونیستی در دو دهه‌ی پیش و شكست سیاست‌های به‌اصطلاح لیبرال‌دموكراسی غربی در حال حاضر، با چشم عبرت بنگریم و بالاخره سقوط دیكتاتورهای وابسته به آمریكا و همدست رژیم صهیونیستی در شمال آفریقا و بیداری اسلامی در كشورهای منطقه را فرصتی بزرگ بشماریم.
رهبر انقلاب اسلامی در پایان سخنان خود در جمع سران و مقامات 120 كشور عضو جنبش عدم تعهد با تأكید بر لزوم تشكیل دبیرخانه‌ای فعال و پرانگیزه برای جنبش، خاطرنشان كردند: ما می‌توانیم به ارتقاء «بهره‌وری سیاسی» جنبش عدم تعهد در مدیریت جهانی بیندیشیم. می‌توانیم برای تحول در این مدیریت،‌ سندی تاریخی تهیه كنیم و ابزارهای اجرایی آن را فراهم نماییم. می‌توانیم حركت به سمت همكاری‌های مؤثر اقتصادی را طراحی و الگوهای ارتباط فرهنگی میان خود را تعریف كنیم.

نظر شما :