عضو هیات علمی دانشگاه کاشان دستگاه سه‌گانی در شعر معاصر پارسی ابداع کرد(۱۹-۹-۹۱)

۱۹ آذر ۱۳۹۱ | ۱۴:۵۴ کد : ۱۵۰۸۹ دانشگاه
تعداد بازدید:۴۹۴
 مدیر گروه زبان و ادبیات فارسی و عضو هیات علمی دانشگاه کاشان، موفق به ابداع دستگاه سه‌گانی در شعر معاصر پارسی شد.

دکتر علیرضا فولادی، با بیان اینکه در ایران باستان قالب شعری وجود داشته که آنرا خسروانی نامیده‌اند، افزود: بعدها شاعر معاصر "مهدی اخوان ثالث" شش شعر از روی خسروانی‌ها با عنوان نوخسروانی ارائه کرد که یک شکل بیشتر نداشت و ما توانستیم بر اساس این رسالت‌ها ضمن افزایش یک شکل از این اصالت‌ها استفاده کنیم و دستگاه سه‌گانی را در شاخه موزون (کلاسیک و نیمایی ) و سپید به شعر معاصر فارسی عرضه نمائیم که شاخه موزون آن خود، 10 شکل اصلی و فرعی دارد.

به گفته وی، در ژاپن نیز شعری به نام هایکو وجود دارد که به جهان غرب هم راه یافته است و شکل اصیل ژاپنی آن دارای سه مصراع پنج هجایی، هفت هجایی و پنج هجایی می‌باشد و این نوع شعر به صورت ترجمه‌گونه به شعر فارسی نیز راه یافته بود.

این عضو هیات علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه کاشان خاطر نشان کرد: در خرداد سال 1389 با استفاده از اصالت‌های شعر فارسی، ژانری را با نام سه‌گانی در شعر فارسی پدید آوردیم و از لحاظ شکل بیرونی و درونی بسیار متنوع‌تر از هایکو است.

وی که حدود سه سال گذشته به ارائه گونه‌ای ادبی به نام سه‌گانی در شعر معاصر پارسی موفق گردیده اظهار داشت: تاکنون حدود 200 شاعر با تجربه و جوان به این گونه شعری گرایش یافته‌اند.

دکتر فولادی، با اشاره به اینکه سه‌گانی در شاخه موزون 10 شکل اصلی و فرعی دارد افزود: هر سه‌گانی باید سه مصراع داشته باشد که شکل‌های اصلی که قافیه آن باید در مصراع اول و سوم یا دوم و سوم بیاید بدین گونه چهار فرم اصلی پدید می‌آید که می‌توانیم به صورت زیر معرفی کنیم:

شکل اول:کلاسیک با کاربرد قافیه در مصراع های اول و سوم:

بعد از این جور دیگر

ای کلاغان بیایید

بعد از این آدمک پر

کلاسیک با کاربرد قافیه در مصراع دوم و سوم:

تلخ یا شیرین

هرچه هست این است

زندگی لیموی شیرین است

نمونه نیمایی با کاربرد قافیه در مصراع‌های اول و سوم:

حرف‌هایت قشنگ است

آری اما تو رنگین کمانی

حرف رنگین‌کمان هفت رنگ است

نیمایی با کاربرد قافیه در مصراع‌های دوم و سوم:

از خدایان پر

وز خدا خالی‌ست

قلب ما سرزمین اشغالی ست

دکتر فولادی در ادامه افزود: تاکنون تئوری‌های بسیاری برای پیشرفت کار سه‌گانی ارائه کرده‌ایم و مجموعه‌های سه گانی پنج شاعر نیز آماده انتشار است و در راه پیشرفت سه‌گانی تنی چند از شعرای معاصر همچون سرکار خانم پاییز رحیمی، حجت‌الله کرمی، دکتر عبدالرضا مدرس‌زاده و دکتر محمدرضا وراثتی پور با جان و دل به ما کمک کرده‌اند و امروزه پس از حدود سه سال سه‌گانی پردازی به صورت یک جریان در شعر معاصر فارسی درآمده است.

وی خاطر نشان کرد: در کنار سه‌گانی، قالبی  بلند به نام سه‌پاره را هم پدید آورده‌ایم که از چند سه‌گانی پیوسته ایجاد می‌شود و مخصوص کسانی است که علاقه دارند با استفاده از شعر سه‌گانی شعر بلند بگویند.

این عضو هیات علمی دانشگاه کاشان یادآورشد: همچنین قرار است دستگاه دیگری به نام سه‌هایی به دستگاه سه‌گانی افزوده شود که ترکیبی از شکل‌های بیرونی سه گانی و شکل درونی هایکو خواهد بود.


نظر شما :