دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت" در آینده نه چندان دور، ایران با پدیده سالمندی قطعی جمعیت روبرو خواهد شد".

۲۷ تیر ۱۳۹۷ | ۰۹:۵۹ کد : ۱۶۴۵۷ نهاد
تعداد بازدید:۴۰۹
به گزارش خبرنگار واحد روابط عمومی دفتر نهاد، در روز سوم فوق برنامه های ضیافت اندیشه اساتید دانشگاه کاشان، علل و پیامدهای بحران خاموش جمعیت در ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت" در آینده نه چندان دور، ایران با پدیده سالمندی قطعی جمعیت روبرو خواهد شد".

دکتر صالح قاسمی، دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت در ابتدای این نشست به بررسی پیشینه ی تحولات جمعیتی در ایران پرداخت و بیان داشت: با نگاهی گذرا به آمارها و پژوهش های ملی و بین المللی منتشر شده درباره سیر تحولات ساختارهای جمعیتی ایران روشن می گردد که نرخ باروری ایران اسلامی یک سقوط آزاد بی نظیر را تجربه نموده است که سرعت این سیر کاهشی در طول تاریخ بشریت بی سابقه بوه است.

 

پژوهشگر تحولات جمعیت ایران و جهان با بیان اینکه سالمندی از منظر فردی مقطعی اجتناب‌ناپذیر از مراحل زندگی هریک از افراد جامعه است تصریح کرد: سالمندی متضمن ارزش‌گذاری، احترام و تکریم اجتماعی است اما در مقابل، سالمندی هرم سنی جوامع نه تنها اجتناب‌ناپذیر نبوده و کاملا قابل مدیریت است بلکه وقوع پدیده سالمندی جمعیت پیامدهای سوء گسترده‌ای را در ابعاد اقتصادی، فرهنگی، امنیتی، اجتماعی و غیره برای اجتماعات بشری به همراه خواهد داشت

.

وی در ادامه ابراز داشت:مسئله سالمندی در سال‌های اخیر به عنوان یک موضوع اساسی آنچنان اذهان جهانیان را به خود معطوف کرده‌است که سال ۱۹۹۹ به عنوان سال جهانی سالمندان نام گرفت. بطور کلی پیری جمعیتی یا گروهی عبارتست از ترکیب خاص اجتماعات از نظر درصد افراد سالخورده جامعه که به علل کاهش میزان موالید-بالا رفتن متوسط طول عمر-کاهش میزان مرگ و میر پدید می‌آید.

 

نویسنده کتاب جنگ جهانی جمعیت با اشاره به آمار و ارقام حاصل از سرشماری‌های عمومی نفوس و مسکن گفت: تعداد جمعیت سالمندان در ایران در دهه‌های اخیر بطور محسوسی در حال افزایش بوده‌است. آمار گویای آن است که نسبت جمعیت سالمند کشور طی سال‌های ۱۳۳۵ تا ۱۳۸۵ از آهنگ یکنواختی برخوردار نبوده‌است و تعداد جمعیت سالمند ایران (سنین ۶۰ ساله و بیشتر) از ۱.۱۷۲.۶۷۹ نفر در سال ۱۳۳۵ به ۵.۱۲۱.۸۳۸ در سال ۱۳۸۵ رسیده‌است. به عبارت دیگر جمعیت سالمند کشور در دوره ۵۰ ساله مورد بحث ۴/۴ برابر شده‌است و این در حالی است که جمعیت کل کشور در همین دوره ۷/۳ برابر شده‌است.

دکتر قاسمی بیان داشت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی و پس از پایان دفاع مقدس، از سال ۱۳۶۷ دولت وقت سیاست تحدید موالید را اعلام کرد و متعاقب آن برنامه‌های تنظیم خانواده را بصورت گسترده به مرحله اجرا درآورد. با اجرای غیرکارشناسی و بیست و پنج ساله سیاست‌های تنظیم خانواده، نرخ باروری از میزان ۵/۶ فرزند به ازای هر زن در سال ۱۳۶۵ به ۸/۱ فرزند در سال ۱۳۹۵ رسید و در حال حاضر ایران پایینترین نرخ باروری دنیای اسلام را به خود اختصاص داده‌است. سالمندی جمعیت کشور و تغییرات نگران‌کننده ساختار هرم سنی یکی از پیامدهای سقوط نرخ باروری بوده‌است که بر اساس آمارهای آینده‌نگاری جمعیت همچنان تداوم خواهد داشت.

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت اظهار داشت:در مطالعات جمعیتی اثبات می‌کنند که طی سالیان آینده روند سالمندی جمعیت ایران با سرعت و شدت بیشتری تداوم خواهد داشت و در آینده نه چندان دوری ایران با پدیده سالمندی قطعی جمعیت روبرو خواهد شد که شروع کاهش تعداد جمعیت کل کشور هم از توابع آن خواهدبود.

وی در پایان ضمن ابراز ناراحتی از آمار و اطلاعات پژوهش های مختلف گفت: در حالیکه کشورمان در سال ۱۹۵۰ با میانه سنی ۹/۲۱ سال یکی از جوانترین کشورهای جهان بوده‌است ولی در سال ۲۰۵۰ یعنی تنها در حدود سی سال آینده با میانه سنی ۷/۴۴ سال بالاتر از میانه سنی کشورهای توسعه یافته، کشورهای کمتر توسعه یافته و همینطور بالاتر از متوسط میانه سنی کل جهان قرار خواهد گرفت و این همان کابوسی از سالمندی است که جمعیت ایران اسلامی تمدن‌ساز را تهدید می‌کند.

 

 


نظر شما :